Een decembermiddag, buiten is het guur en het sneeuwt licht. Ik ben onderweg naar een taxatie in de stad. Een vrij nieuwe helft van dubbele woning. De eigenaren zijn iets nerveus voor mijn bezoek van ruim een uur.
Na drie maanden uitstel is het nieuwe taxatierapport vanaf 1 oktober “in de lucht.” Wat zijn de belangrijkste verschillen met het oude rapport?
Bouwkundig is het rapport fors uitgebreid. Er wordt in detail een inschatting gemaakt van de onderhoudstoestand van de woning. Een verkorte opsomming: De dakconstructie, gevelwerk, isolatie, soort fundering, installaties, bijgebouwen, binnenklimaat en specifieke onderdelen die op korte of langere termijn aandacht verdienen. Op elk onderdeel worden inschattingen gemaakt van de staat van onderhoud. Met als belangrijke vraag: is er een bouwtechnische keuring vereist?
Hierdoor vergt de opname meer tijd van ons als taxateurs. Een prima gevolg. In de huidige marktsituatie worden er forse prijzen betaald. Een gedegen rapport over de woning geeft extra inzicht.
Er zijn diverse cursussen gevolgd om te zorgen dat het rapport helder en in duidelijke taal wordt gepresenteerd. Wij, als taxateurs, juichen dit toe.
Voor appartementen is meer ruimte ingericht om relevante informatie over de Vereniging van Eigenaren te benoemen. Samenvattend is het taxatierapport uitgebreider, helderder en met meer aandacht voor de bouwkundige staat.
Na de opname van de woning is het gelukkig droog en is er een waterig zonnetje zichtbaar. Terug naar kantoor waar het rapport wordt uitgewerkt. De waarde bepalen als meest in het oog springend onderdeel. Voor deze woning zijn er voldoende vergelijkbare panden in het recente verleden verkocht.
Dit maakt het extra goed inzichtelijk welke waarde uiteindelijk in het rapport prijkt.
Heeft u vragen over het taxatierapport? Vraag het ons
Contact