Snelheid en Accuratesse – Erkende taxateurs NRVT, NVM

Veel gestelde vragen

Hieronder staan veel gestelde vragen over taxaties.

Wat is een taxatie?

Een goede definitie is: Een taxatie is het door een geregistreerd taxateur schatten van en schriftelijk rapporteren over de waarde van vastgoedobject(-en), zodanig dat aan de schatting en rapportering in het economisch en maatschappelijk verkeer vertrouwen kan worden ontleend, zowel door de opdrachtgever als door derden.

Dit is dus iets anders dan een waardebepaling die minder uitgebreid en minder onafhankelijk is.

Hoe vraag ik een taxatie/ taxatierapport aan?

Op een zeer eenvoudige wijze kunt u op de website bij Taxatie aanvragen uw gegevens invullen aan de hand waarvan wij binnen 1 werkdag contact met u zullen opnemen om een en ander verder met u af te stemmen en in het proces in werking te zetten.

Hoe lang duurt het voordat wij een taxatierapport in huis hebben?

Wij kunnen u garanderen dat u binnen 5 werkdagen nadat wij de woning hebben kunnen bezoeken u het taxatierapport in huis heeft. Deze zult u digitaal van ons ontvangen.  Meer informatie hierover is ook te vinden in het artikel Hoelang duurt een taxatierapport?

Wanneer heb je een taxateur of een taxatierapport nodig?

U kunt bijvoorbeeld een taxatierapport nodig hebben voor de aankoop van een woning, voor de verbouwing van uw eigen woning of de aangekochte woning, voor de oversluiting van een hypotheek, bij de aankoop van een woning voor verhuur (als belegging) en bij nieuwbouw.

Hoeveel kost een taxatie?

De kosten van een taxatierapport beginnen vanaf € 550,- incl. BTW, validatiekosten en 2 kadastrale opvragingen. Deze kosten kunnen bijvoorbeeld worden verhoogd wanneer het gaat om een appartement, of er een verbouwing in het taxatierapport moet worden meegenomen of de marktwaarde in verhuurde staat dient te worden bepaald.

Hoe wordt een taxateur gecontroleerd?

Als taxateur worden wij gecontroleerd door het NWWI, het Nederlands Woning Waarde Instituut, een keurmerk en validatie voor woningtaxaties waarvoor wij aan strenge voorwaarden moeten voldoen. Daarnaast vindt er toezicht plaats door het NRVT. Deze bewaakt, waarborgt en bevordert de onafhankelijkheid, integriteit en kwaliteit van de Register-Taxateur en dient, als centraal register van vastgoedtaxateurs, het publiek belang van vastgoedwaarderingen.

Hoe zien taxaties er vanaf juli 2021 eruit?

Vanaf juli 2021 gaan de taxateurs aan de slag met het nieuwe model taxatierapport 2021. In deze vernieuwde versie zal meer worden gekeken naar bouwkundige achtergronden en duurzaamheid dan voorheen. Momenteel zijn de cursussen hiervoor in volle gang en zullen alle taxateurs hiervoor een examen moeten afleggen.

Aan welke eisen voldoen onze taxateurs?

Onze taxateurs dienen op de hoogte te blijven van alle veranderingen. Gedurende de inschrijving in het Register van NRVT wordt de kennis en vaardigheden op peil gehouden met Permanente Educatie. Op deze manier werkt de taxateur aan zijn eigen persoonlijke ontwikkeling alsmede aan de kennis van het vak.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact op en wij beantwoorden graag uw vraag.

Contact