Snelheid en Accuratesse – Erkende taxateurs NRVT, NVM

Welke taxateur kies jij?

Als je op internet zoekt naar een taxateur dan is er een ruim aanbod te vinden. Hoe kies je jouw taxateur? Waar moet je op letten bij het kiezen van een goede taxateur. Kortom welke taxateur kies jij?

Eisen geldverstrekker

Diverse geldverstrekkers hebben hun eigen eisen waaraan een taxateur dient te voldoen. Check deze voor het inhuren van jouw makelaar. Een aantal van de eisen hieronder staan ook vaak opgenomen in het eisenpakket van jouw geldverstrekker.

Onafhankelijk

Een taxateur dient onafhankelijk te zijn. Jouw aankoopmakelaar of de verkoopmakelaar van de verkoper is niet onafhankelijk en daarmee niet geschikt voor jouw als taxateur. 

Lokaal

Het is belangrijk dat de makelaar kennis heeft van de lokale huizenmarkt, alleen dan kun je een goed taxatierapport maken. Een lokale makelaar is daarom te prefereren.

Opleiding en ervaring

Iemand mag zich pas RMT Makelaar Taxateur noemen wanneer de taxateur de opleiding tot Register Makelaar Taxateur met succes heeft afgerond én er voldoende ervaring is opgebouwd met het taxeren van panden. Bovendien dient een taxateur te zijn ingeschreven bij het NRVT. Jaarlijks moeten verplicht cursussen worden gevolgd om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en regelgevingen. Daarnaast zijn er diverse erkende validatie -instituten waar geregistreerde makelaars zich bij aansluiten zoals:
– NWWI (validatie instituut erkend door NHG)
– iValidatie
– TVI

Snelheid, flexibiliteit

Een goed taxatierapport maken kost tijd, terwijl je niet altijd veel tijd hebt om financiering rond te krijgen. Zeker niet in een oververhitte huizenmarkt. Het is daarom belangrijk dat jij met je taxateur afspraken maakt over wanneer hij het taxatierapport rond heeft, waarin uiteraard de kwaliteit van de rapportage gewaarborgd blijft.

Tarieven

Er zijn diverse vergelijkingssites waar tarieven op te vinden zijn. Let daarbij op wat wel en niet bij de prijs inbegrepen is en of de prijs gebaseerd is op de prijsklasse van de bewuste woning. Dit kan een groot verschil maken op de uiteindelijke kosten. 

Meer informatie over taxaties, kun je vinden op de pagina taxaties en de blogs Wat is een taxatierapport en Hoe lang duurt het maken van een taxatierapport

Heeft u vragen? Neem contact op

Contact