Snelheid en Accuratesse – Erkende taxateurs NRVT, NVM

Wanneer moet een taxateur taxeren?

Wanneer moet een taxateur taxeren? Dat is de vraag die velen stellen en die ook belangrijk is in verband met transparantie. De NVM heeft hier een goed artikel over geschreven. Om transparant te kunnen zijn zoals dat van een taxateur wordt verwacht moet deze aan het begin van het aankoopproces komen, niet wanneer de woning al is gekocht en de taxateur mag komen voor de financiering. De taxateur als poortwachter.

NVM: taxateur moet de poortwachter zijn

“De Nederlandse Bank (DNB) heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van taxaties. DNB constateert daarbij dat de taxatiewaarde in 95% van de taxaties gelijk of hoger is dan de koopsom. DNB concludeert dat er maatregelen gewenst zijn om de onafhankelijkheid van de taxaties te verbeteren.“Het is niet vreemd dat de taxatiewaarden in lijn liggen met de koopsommen van woningen. Dat is juist goed”, stelt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. “Dat geeft aan dat de taxateur een professioneel en reëel beeld heeft van de, veelal lokale, woningmarkt en zowel de taxateurs als de aan- en verkoopmakelaars hun werk goed doen.”

Ook stelt Jaarsma de onafhankelijke positie van de taxateur een groot goed te vinden. Hoe vrijer van externe invloeden de taxateur zijn werk kan doen hoe beter. “Je moet de vraag stellen wat de rol van de taxateur in het koopproces moet zijn. Fungeert hij als uitsmijter achteraf, dus uitsluitend voor de financiering en is hij daarmee eventueel de noodrem? Of is de taxateur een poortwachter die vooraf de waarde van een object bepaalt, en zo met gedoseerd afremmen zorgt dat men niet uit de bocht vliegt? Als DNB dat bedoelt met een afremmende werking die van taxaties uit zou moeten gaan dan zijn we het snel eens.””

Het gehele artikel van de NVM d.d. 14 maart 2019 is te lezen via NVM: taxateur moet de poortwachter zijn.

Heeft u vragen? Neem contact met ons op

Contact